I början av 1996 fick Strömsbro IF en förfrågan från Kultur & Fritid i Gävle om det fanns ett intresset av att ansvara för den fritidsgård som skulle öppnas i Norra Gävle. Strömsbro IF svarade genast JA då föreningen då skulle få en komplett verksamhet.

Gävle Kommun hade vid den tiden redan hittat en lokal i Vävarhuset men den behövde renoveras och skapas för att vara en fritidsgård. Lokalen var då en lagerlokal som INTE var anpassad för att ha fritidsgård i. 

Strömsbro IF anställde då Thomas Östergren som föreståndare som tillsammans med sin personalgrupp började diskuterade med fastighetsägaren hur gårdens lokaler skulle se ut. Kort därefter så började hantverkarna skapa fritidsgården Vävaren.

Arbetet drog ut på tiden men i september 1996 hade vi en STOR invigning med representanter från Gävle Kommun, Strömsbro IF och massor med barn & ungdomar.

Vi som jobbade då skapade verksamheten och vi bestämde att öppna fritidsgården med ett stort disco för högstadietungdomar. Vi gjorde affischer, affischerade och tog 20kr i entré.

Vi hade ingen aning om hur stort intresset skulle bli. Vi förberedda oss på bästa sätt genom att ha en stor personalstyrka som alla var laddade men faktiskt lite nervösa också inför öppnandet.

Dagen kom och 250 betalande ungdomar kom samt ca. 150 ungdomar var utanför. Av de totalt 400 ungdomarna bedömde vi att ca 200 ungdomar hade druckit alkohol. Alla ville komma in. 

Vi använde vår nyinköpta alkoholmätare som fungerade i TRE blåsningar.. Var dom alkoholpåverkade och åt en halstablett visade alkolmätaren på att dom var nyktra. Vi försökte på alla sätt vi kunde att hålla Vävaren nykter.

Ungdomar smugglade dock in sprit i väskorna, öppnade bakdörrarna för att släppa in kompisar och massor av bråk uppstod både inne och ute på Storgatan. Storgatan var fylld av ungdomar så pass att bilarna inte ens kom fram och ungdomarna störde grannarna i hela området.

Efter stängningen av vårt invigningsdisco satte vi oss och pustade ut. Vi var helt utmattade.

Så här såg det ut de tre första åren. Massor av högstadieungdomar, vissa alkkoholpåverkade och bråk mellan gängen var vanligt. Vi styrde upp det så gott vi kunde och vi lärde oss mycket i efterhand.

Successivt i takt med att ungdomarna lärde känna oss som personal och gården så lugnade allt ner sig. De tyckte vi var schyssta och började respektera våra regler om drogfritt och ordning. Antingen så var man nykter och kom ner eller så kom man inte alls.

Som helhet så är det stor skillnad nu. Mycket mindre alkohol, färre som röker, färre som snusar. Ungdomarna tar en större ställning till att säga NEJ till allt detta!

När vi öppnade ägde Agne Brodin fastigheten men nu har dennes son Mats Brodin tagit över och lokalens utseende har också förändrats sedan starten och det är alltid personalen som stått för ideérna och förändringen men har vi har alltid fått bra stöd av Kultur & Fritid i inköpen av allt som behövdes.

Massor av personal har passerat och det har varit helt fantastiskt att arbeta med alla dessa härliga människor. Vi har alltid arbetat med dels betald arbetstid men också mycket gör vi ideéllt.

Genom åren har vi fått mängder av erfarenheter och successivt har ett arbetssätt att jobba med barn & ungdomar växt fram (se vår värdegrund). Vårt arbetssätt är GRUNDEN till vårt framgångsrika barn och ungdomsverksamhet.

 

 

 

 

 

 

 

TOP